Umami, mmmm… Dat heerlijke woord komt uit het Japans en betekent “heerlijkheid” of “hartig”. Naast de vier bekende smaken – zoet, zout, zuur en bitter – is er een vijfde: umami. Deze smaak geeft diepte en intensiteit aan gerechten. Denk aan de rijke smaak van bouillonblokjes, maar dan puur en natuurlijk. Het is de smaak die je gerechten naar een hoger niveau tilt.
Omdat ik liever met onbewerkte ingrediënten kook, heb ik hieronder een fantastische mix samengesteld die perfect de umami-smaak naar voren brengt. Deze mix is wat mij betreft onmisbaar voor iedere liefhebber van hartige gerechten. Je kunt hem overal in verwerken: soepen, marinades, gehakt, pasteitjes, burgers, noem maar op. Het resultaat? Een diepe, hartige smaakexplosie. Mmmm… Umami!
De ingrediënten
Bij voorkeur biologisch / dynamisch
- 70 gram droog zout met bij voorkeur grove korrel (bijvoorbeeld himalaya zout)
- 30 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
- 25 gram gedroogde (andere) bospaddestoelen (bijvoorbeeld shiitake, oesterzwammen en ringboleten)
- 1 eetlepel gedroogde peterselie
- 1 theelepel chilivlokken
- 1 theelepel gemalen zwarte peper
De handelingen
Maal de paddenstoelen fijn in een keukenmachine of blender tot een poeder. Meng daarna alle ingrediënten goed door elkaar in een kom, en voilà… je super-umami-mix is klaar!
Bewaar de mix in een luchtdichte pot of bakje en zet het op een droge, koele plek. Zo blijft het maandenlang goed en kun je er steeds van genieten.