Vegetarisch, glutenvrij, suikervrij, lactosevrij
Als je met deze worteltaart voor de dag komt, scoor je punten :-). Deze taart is lekker én gezond! Je zou deze gewoon als ontbijt kunnen eten of als gezond tussendoortje. Helemaal niet moeilijk om te maken; gewoon alle ingrediënten mixen, bakken en genieten. Njoy!
De ingrediënten
Bij voorkeur biologisch / dynamisch:
– 300 gram winterpeen of wortelen
– 75 gram amandelmeel
– 50 gram kokosrasp
– 50 gram noten (ongezouten, ongebrand)
– 5 eieren
– 12 gewone dadels, zonder pit
– 2 handen rozijnen
– 3 goede eetl. kokosolie (bijvoorbeeld MCT-olie) en een beetje extra voor het invetten van de bakvorm
– sap van een halve limoen / citroen
– 1 eetl. kaneelpoeder
– 1 theel. gemberpoeder
– 1 theel. baking soda
– 1/2 theel. vanille bourbon / verse vanille
– snuf zout
Topping: Je favoriete fruitspread (zonder toegevoegde suiker).
Mijn dochter vindt deze taart het lekkerst met bosvruchten-spread. Ik vind sinaasappel/gember of vijgen erg lekker.
Ook nog handig
– 1 saté-prikker
– rasp, als je een keukenmachine hebt, is dat nog makkelijker
– schaal / beslagkom
– stevige garde of lepel (werkt ook)
– bakvorm, maakt niet uit wat voor één, als het beslag er maar in past
De handelingen
Rasp de wortels met de hand of in een keukenmachine. Als je met een keukenmachine werkt, kan je alles in de keukenmachine stoppen en malen tot het beslag egaal is. Als je dit doet, is het wel belangrijk dat je dan de kokosolie als laatste toevoegt (tenzij je MCT-olie gebruikt) zodat de kans op stolling en daardoor niet goede vermenging minimaal is.
Als je lekker ouderwets met de hand aan de gang wil, moet je eerst nog even de dadels en noten fijn snijden. Klop de eieren met alle droge ingrediënten (exclusief amandelmeel, kokosrasp, noten en rozijnen) en de limoensap en voeg daarna de amandelmeel, kokosrasp, noten, rozijnen en de geraspte wortels toe en meng alles tot je een mooi egaal beslag hebt.
Zet je oven op 180 graden Celsius (hete lucht) en vet de bakvorm met een beetje kokosvet in. Mag lekker met je handen; dat gaat het makkelijkst en je handen vinden het lekker. Stort vervolgens het mengsel in de taartvorm en druk deze met een lepel een beetje aan zodat de bovenkant mooi vlak is en de lucht er een beetje uit kan. Ik houd van een compacte worteltaart, maar als je van iets meer lucht houdt, zou ik er niets aan doen.
Mijn oven is overigens heel snel met opwarmen; als die van jou iets langer nodig heeft, zet deze dan aan voordat je begint.
Als je oven op temperatuur is, zet je de worteltaart hierin. Na ca. 55 minuten is de worteltaart klaar. Doe, voordat je de taart uit de oven haalt, even de saté-prikker test. Als deze droog uit de taart komt, is de taart klaar.
Dan komt het allermoeilijkste… De taart af laten koelen. Dit is heel belangrijk, anders valt de taart uit elkaar en dat is natuurlijk een beetje zonde.
Als je de taart af wilt maken met een lekkere topping, dan is het nu het moment (als de taart is afgekoeld dus). En dan… lekker genieten!
Keukenmachine Tip: Als je de keukenmachine gebruikt, let erop dat je niet te lang maalt. De textuur van de wortels en noten maakt de taart juist lekker.
Vervangingen: Als je geen dadels hebt, kun je gedroogde vijgen of abrikozen gebruiken.
Geen amandelmeel? Gebruik fijngemalen haver of gewone bloem als alternatief (maar dit beïnvloedt de smaak en structuur iets).
Topping Ideeën: Een romige topping met roomkaas, een beetje honing, en limoensap past ook perfect bij de frisse worteltaart. De roomkaas maakt de taart natuurlijk wel vetter en dus meer calorierijk.
Bewaren: De taart blijft 3-4 dagen goed in de koelkast, en je kunt hem ook invriezen zonder topping.
Veel plezier met bakken en vooral met genieten van je heerlijke worteltaart! 🥕🎂