Vegetarisch, glutenvrij, suikervrij, lactosevrij
Een ontzettend leuke kookworkshop met Marion Pluimes is de inspiratiebron voor deze heerlijke burgertjes. Toen ik niet meer wist hoe het recept van Marion in elkaar stak, heb ik mijn eigen variant bedacht en ik moet zeggen… deze zijn ook heeeel lekker.
De ingrediënten
Voor ca. 16 burgertjes van ca. 7 cm doorsnee en ca. 1,5 cm hoog heb je nodig,
bij voorkeur biologisch / dynamisch:
- 450 gram wortel / winterpeen
- 5 middelgrote kastanjechampignons
- 1 grote gele ui
- 3 middelgrote teentjes knoflook
- 3 kleine eieren of 2 (middel)grote
- 20 gram verse koriander
- 160 gram volkoren speltmeel (+ ca. 50 gram extra voor de buitenkant van de burgertjes). Je kunt ook havermeel gebruiken als je liever een gluten-vrije variant maakt. De burgertjes worden dan wel iets minder compact.
- 1,5 eetlepel umami-mix (zie apart recept)
- 1 theelepel currypoeder
- Kies een voor jou fijne (bak)olie, maar vermijd de oliën van zaden (zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie). Mijn voorkeur gaat uit naar MCT-olie.
Ook handig
- Een rasp of keukenmachine
- Koekenpan
- Mengkom
- Eetlepel
- Plat bord
- Grote platte schaal o.i.d.
De handelingen
- Voorbereiding van de ingrediënten:
- Snijd de ui en knoflook fijn en fruit deze even in de olie in de koekenpan. Laat dit vervolgens afkoelen.
- Rasp de wortels fijn met een grove rasp of keukenmachine.
- Hak de kastanjechampignons fijn.
- Hak de verse koriander grof.
- Meng het beslag:
- Klop de eieren los in een grote kom.
- Voeg de geraspte wortel, gehakte champignons, de gebakken ui en knoflook en vervolgens de gehakte koriander toe.
- Voeg het speltmeel (of havermeel), de umami-mix en currypoeder toe.
- Meng alles goed door elkaar. Het mengsel moet stevig genoeg zijn om er burgertjes van te vormen. Als het te nat is, voeg dan wat extra meel toe.
- Burgertjes vormen:
- Vorm het mengsel met je handen tot kleine burgertjes van ongeveer 7 cm doorsnee en 1,5 cm dik.
- Wentel de burgertjes lichtjes door extra spelt- of havermeel. Dit helpt ze een mooie krokante buitenkant te krijgen.
- Bakken:
- Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
- Bak de burgertjes in porties. Laat ze ongeveer 2-3 minuten per kant bakken tot ze goudbruin en gaar zijn. Voeg indien nodig meer olie toe tussen de batches.
- Serveren:
- Serveer de burgertjes warm als vleesvervanger, eventueel op een volkoren of glutenvrij broodje met sla, tomaat, en een yoghurtsausje of hummus.
- Ze zijn ook heerlijk als bijgerecht geserveerd met een frisse salade of dip. Of als gezonde snack voor tussendoor.
Tips
- Voorbakken en proeven: Bak 1 burgertje voordat je de rest maakt. Dan kan je even proeven of je de smakencombinatie lekker vindt of nog iets meer kruiden toevoegen.
- Bewaren: De gebakken burgertjes kun je goed invriezen. Laat ze volledig afkoelen, leg bakpapier tussen de lagen en bewaar in een luchtdichte doos. Bij gebruik kun je ze opwarmen in de oven of een pan.
- Variaties: Voeg geraspte courgette (wel goed uit laten lekken) of fijngesneden paprika toe voor extra groenten, of een snufje chilipoeder voor een pittige touch.